Nová Kuchařka kultivace českých měst radí, jak systematicky odstraňovat vizuální smog ve městě. Návod teď má k dispozici 200 starostů a je zdarma ke stažení i pro veřejnost. Autorkou je Veronika Rút Fullerová, která se vizuálnímu smogu dlouhodobě věnuje a dala dohromady tým specialistů s mnohaletou praxí.

Příručka zpracovává jak reklamní nosiče, tak kultivační kroky a návod na komunikaci s veřejností. Jde o sestavení komplexního plánu kultivace, který vychází z praxe Veroniky Rút Fullerové a dlouholetých zkušeností řady profesionálů z různých oborů. Publikace tedy obsahuje navíc kroky ohledně orientačního systému města nebo také zeleně a mobiliáře.

V týmu spoluautorů je Kristýna Drápalová, která poslední čtyři roky koordinovala boj proti vizuálnímu smogu v Praze a stojí za projektem Kultivovaná Praha. Urbanista Peter Bednár připojil cenné zkušenosti ohledně architektury a argumentace na podporu kultivace. Na právní rámec dohlížela právnička Anna Marie Valenová.

Mezi konzultanty jsou například profesionálové z CHYBIK+KRISTOF, KOGAA, krajináři Zdeněk Sendler a Lucie Radilová, zástupci Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, Metropolitného inštitútu Bratislavy nebo specialista na světelné znečištění Radim Václavíček a další.

Příručka obsahuje také tipy na změny na celostátní úrovni, které vyplynuly z diskuzí profesionálů při tvorbě manuálu. Publikace vychází jako e-kniha a je k dispozici v PDF ke stažení zdarma: https://veronikarut.com/project/kucharka-kultivace-pro-200-mest 

Tištěná verze je k dispozici za 400,– Kč plus poštovné. Objednat si ji můžete přes e-mail.