Téma vizuální smog se pro mě stalo aktuálním necelé dva roky nazpět, kdy jsem si vybírala téma diplomové práce. Chtěla jsem si vybrat něco, co by bylo originální a mělo to dosah. Vizuální smog – celkem široký pojem. Po první konzultaci s vedoucí diplomky mi bylo jasné, že bude potřeba zaměřit se na nějakou oblast více do hloubky. O tomto tématu jsem už něco málo věděla, jelikož jsem na sociálních sítích sledovala Veroniku Rút Fullerovou. Dodala jsem si odvahy, spojila jsem se s Verčou a vybraly jsme billboardy. I já sama jsem se několikrát zamýšlela nad tím, proč je v dnešní době online světa zapotřebí mít pomalu na každém rohu něco tak velkého?

Okey, tak billboardy. Co to vlastně je? Jaké jsou jejich druhy? Kdo určuje, kde smí a nesmí stát? Kde začít? Hmm, jedná se o poměrně velký objekt, tak asi potřebuje nějaké povolení? Jasně, tak to mi určitě pomůžou na Magistrátu města Brna (MMB)! Zkusila jsem Majetkový odbor MMB – ou, o billboardech jsme dlouho neslyšeli, obraťte se na Odbor správy majetku (ano, opravdu jsou to dva rozdílné odbory) a na jednotlivé městské části a jejich stavební úřady. A tady začala ta zábava na následující měsíce – dotazy na jednotlivé odbory, úřady, městské části, rešerše nejrůznějších zákonů a vyhlášek. Začala jsem si pomalu dávat dohromady, kam se musím obrátit nebo kam zasílat tzv. stošestky (žádosti o sdělení informací).

Dornych, Foto: Adéla Š.

Hledala jsem si další a další informace a na sociálních sítích na mě vyskakovaly nové obrázky billboardů, které nemají na mnoho místech co dělat. Jak jsem se do problematiky dostávala hlouběji, bylo mi jasné, že musím mít něco v ruce, něco konkrétního. Vybrala jsem si tři oblasti v Brně a vydala jsem se sama do terénu, abych zjistila, kolik se v mém okolí vlastně nachází billboardů. Sesbírala jsem data o necelých 200 reklamních nosičích, roztřídila a dala je úřadům k dispozici. Ptala jsem se dál. Odměnou mi bylo přepinkávání a zpoplatnění žádosti. Děkuji pěkně. Říkám si: co sakra, neměli byste v tom mít pořádek?

Nepřeberné množství článků, diskuzí a studií ze zahraničí jednoznačně ukazuje na přesycenost veřejného prostoru outdoor reklamou, v hodně případech samozřejmě nelegální. Nehledě na to, že v mnoha případech dochází k ohrožení bezpečnosti provozu. Do toho se schválila novela zákona o pozemních komunikacích, která umožňuje snazší odstraňování nelegálních reklamních poutačů. I když mě tlačil čas s dokončením diplomky, snažila jsem se toho do ní dostat co nejvíce. Odstátnicovala jsem, diplomku jsem obhájila a byla oceněna cenou děkana fakulty. Uznání za odvedenou práci se dostavilo, ale to mi nestačí.

Foto: Adéla Š.

Nebylo by bez těch billboardů lépe? Proč nejsou poskytnutá data využita ku prospěchu všech? Jak se k tomu Magistrát města Brna a další úřady postaví? 

KAM (vlastně) kráčíš Brno?

Hala Rondo, Foto: Adéla Š.
ulice Kníničská, Foto: Adéla Š.